15 – 16.07.2021

ΜHΔΕΙΑ PERFORMANCE ΤΟΥ ΔΗΜHΤΡΗ ΖΟΥΓΚΟY


21:00

θέατρο Αρχίλοχος Άϊ Γιάννη Δέτη


Μία σύγχρονη γυναίκα υπομένει ανείπωτα βασανιστήρια και ταπεινώσεις από τη σαδιστική οικογένεια του συζύγου της. Μέχρι που έρχεται στο προσκήνιο, η Μήδεια του Ευριπίδη. Στον αρχαίο λόγο της  βρίσκει την παρηγοριά που της λείπει και έτσι η σύγχρονη «Μήδεια» έρχεται σε άμεση σύνδεση με την αρχαιότερη.  


Ο Δημήτρης Ζουγκός έγραψε τη δική του «Μήδεια» σε μέτρο τροχαϊκό, ακολουθώντας πιστά τα βήματα του μεγάλου τραγωδού ενώ συγχρόνως γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και τις συνήθειες του με τον παρόντα.


Τα δύο κείμενα μπλέκονται μεταξύ τους σαν ένα κουβάρι που ξετυλίγει η «Μήδεια» για να πλέξει τον φονικό ιστό της. Ο λόγος τους είναι κοινός, τα παθήματα και οι συνθήκες όμως, όχι.


Η ηρωίδα του Δημήτρη Ζουγκού υπομένει ανείπωτα βασανιστήρια και ταπεινώσεις. Η αξιοπρέπειά της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Η σαδιστική οικογένεια που την περιβάλλει την έχει μετατρέψει σε δούλα. Η μάχη στο μυαλό της έχει από καιρό χαθεί και η μοίρα φαίνεται τετελεσμένη.


Το μόνο που την κρατά στην ζωή είναι το μητρικό ένστικτο. Μέχρι τουλάχιστον οι εξελίξεις να φέρουν στην επιφάνεια κάτι πιο πρωτόγονο και θεϊκό. Το μίσος.


Η Μήδεια σήμερα δε θα σκοτώσει τα παιδιά της.
Η δαιμόνια μηχανή της έχει προδικάσει χειρότερο τέλος.


Κείμενο: Δημήτρης Ζουγκός
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας

Εμφανίζονται:
ΜΗΔΕΙΑ: Ελένη Δερμεντζόγλου
ΧΟΡΟΣ: Στέλλα Αφεντάκη
ΓΛΑΥΚΗ: Ελπίδα Τσαλίκη

Κοστούμια/mace up artist: Μαρία Κυδωνιεύς
Σκηνικά: Πάνος Κέκας – Γιώργος Φασιανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Αλαχούζου
Κομμώσεις: Δημήτρης Μακράς
Φωτογραφίες: Θεολόγος Πέντες

Παραγωγή Σύλλογος ΥΡΙΑ Λευκών 2021


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
ΝAΟΥΣΑ: ΤΑΝΤΑΝΗΣ, Τ. 22840 51261
ΠΑΡΟΙΚΙA: Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ, Τ. 22840 22906 | Βιβλιοπωλείο ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, Τ. 22840 22247

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

8,00 €

 

EL