Μοναστήρι Άι Γιάννης Δέτης - Αλώνι της Σύρας - Φάρος του Κόρακα

Μήκος 1.920 μ. - 45′ (ΧΩΡIΣ ΣΤAΣΕΙΣ)

Το μονοπάτι αρχίζει από την αυλή του μοναστηριού του Άι Γιάννη του Δέτη.
Το μονοπάτι συνεχίζει στην απέναντι πλευρά του ασφαλτόδρομου και ανηφορίζει ομαλά στο χαμηλό λόφο δυτικά του μοναστηριού. Στη θέση αυτή, που παρέχει δυνατότητα ελέγχου της εισόδου του κόλπου της Νάουσας, αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια περιορισμένης σωστικής ανασκαφής λείψανα κτισμάτων οικιστικής εγκατάστασης που χρονολογούνται στην πρώιμη αρχαϊκή περίοδο.
Αφού παρακάμψουμε το μικρό λόφο από βορρά, κατηφορίζουμε βλέποντας μπροστά μας τον όρμο του Διακοφτού και στη δεξιά του πλευρά τεράστιο βράχο με μεγάλες πλάκες σε όλους τους γαιώδεις τόνους.
Συνεχίζουμε με ομαλές κλίσεις περνώντας μικρό πέτρινο γεφύρι. Βρισκόμαστε στις Καππαριές, τυπικό κυκλαδίτικο τοπίο με χαμηλούς θάμνους, βούρλα και φρύγανα. Οι λιγοστές βροχές και το μακρύ θέρος με την άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα και τους ισχυρούς ανέμους, που ραπίζουν αλύπητα τη γη, αποθαρρύνουν τη βλάστηση. Παρ’ όλα αυτά τα χρώματα των λουλουδιών, κυρίως την άνοιξη που έρχεται εδώ νωρίς, είναι πλούσια και ποικίλα, καθώς και οι οσμές και τα αρώματα που διατρέχουν τους αέρινους διαδρόμους.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1

Μήκος 1.920 μ.

45′ (ΧΩΡIΣ ΣΤAΣΕΙΣ)

«Fantastic hiking trails with great views. Go to the lighthouse and follow the red trail to the nearby mountain top to get a stunning view of the island.»

Andrey Gloukhoff a year ago

Μετά το μικρό γεφύρι το μονοπάτι ανηφορίζει, περνά μικρή σπηλιά με νοικοκυρεμένο αυλιδάκι, λοξοδρομεί δυτικά και σε 15 ́ από το μοναστήρι φτάνει στο Αλωνάκι της Δύσης. Ένα πετρόκτιστο θεατράκι με ορχήστρα πέτρινο αλώνι αφήνει τον οδοιπόρο εκστατικό στη θέα του ήλιου που βυθίζεται στη θάλασσα κάπου μεταξύ Σύρου, Σέριφου και Σίφνου.
Η γωνία της θέας ανοικτή… με τα καρνάγια καί το μοναστήρι του Άι Γιάννη στο λαιμό του μικρού ισθμού, την κατάλευκη Νάουσα απλωμένη νωχελικά στην απέναντι πλαγιά του λόφου και αριστερά, πέρα στα νοτιοανατολικά, την πόλη της Νάξου καί τον περήφανο Ζά, το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων.
Από το Αλωνάκι ο περίπατος μπορεί να συνεχιστεί είτε προς τη μικρή κορυφή Βουνάλι της Σύρας είτε προς την περιοχή των Ανεμόβραχων σε μια διαδρομή ανάμεσα σε λιθοφαγωμένους βράχους με μικρά και μεγάλα βαθουλώματα, πέτρινες μορφές που θυμίζουνε κεφάλια αλόγων, κρανία πιθήκων, ράχες λευκών δελφινιών, κοκκινωπές σκορπίνες.
Πετρώματα πυριγενή ή εκρηξιγενή, όπως οι γρανίτες, μεταμορφωμένα όπως οι γνεύσιοι, οι σχιστόλιθοι, τα μάρμαρα, οι κερατόλιθοι και ιζηματογενή όπως η άμμος, οι ψαμμίτες και το χώμα. Υλικά που με τη μεγάλη πίεση και τη θερμοκρασία κομματιάστηκαν και επανασυγκολλήθηκαν δίνοντας άλλες πέτρες με την ίδια σύσταση σε διάταξη στρώσεων και με παρεμβολές κατάλευκων ταινιών.

Η διαδρομή, σπαρμένη με λευκά βότσαλα, ακολουθεί παράλληλα την ακτογραμμή, λίγα μόλις μέτρα απ’ αυτή, ανάμεσα στο ανάγλυφο μυστήριο που γράφεται σε πέτρινους όγκους που λαμπυρίζουνε από κρυστάλλους μαύρους, από τουρμαλίνη και βοτίτη, από κρυστάλλους κόκκινους, από γρανάτη και από άστριους, που λευκάζουν σε εναλλασσόμενες ταινίες, εγκλωβίζοντας απολιθωμένα σύννεφα στους αιωνόβιους βράχους.
Μετά την παράκαμψη για το Πάρκο των Βράχων, συνεχίζουμε το μονοπάτι με κατεύθυνση βορινή, περπατώντας πάντα ανάμεσα σε πανέμορφα βράχια σαν αυτό το καταπληκτικό δημιούργημα της φύσης που βλέπουμε στα δεξιά μας λίγα μόλις μέτρα πριν φθάσουμε στο ακρωτήρι του Κόρακα με τον ομώνυμο φάρο του.
Ο φάρος κτίσθηκε το 1887. Το 1941 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και λειτούργησε πάλι το 1945. Στο μέσον της κατοικίας των φαροφυλάκων υψώνεται τετράγωνος πύργος ύψους 10 μέτρων. Η φωτοβολία του είναι 14 μίλια με εστιακό ύψος 60 μέτρα.
Απολαμβάνουμε την όμορφη θέα προς τα νησιά της Μυκόνου, της Δήλου, της Τήνου και της Σύρου και ή παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής μέσω των διαδρομών καί ή συνεχίζουμε ανατολικά μέσω των διαδρομών, και προς του Τούρκου την Άμμο.

EL