Ο Κύκλος Κυκλάδων

Ο Κύκλος Κυκλάδων, είναι ένα πρωτότυπο και με προοπτική διεύρυνσης πολιτιστικό δίκτυο που απαρτίζουν οι χώροι: Πύργος Μπαζαίου, Νάξος – Θέατρο Αρχίλοχος, Πάρκο Πάρου – Εργοστάσιο Τεχνών, Σαντορίνη – Θέατρο στον Κουμάρο, Τήνος… Τη γέννηση του δικτύου στην περίπτωση των Κυκλάδων, την επέβαλε η νησιωτικότητα, καθώς τα γεγονότα και οι καλλιτέχνες πρέπει να ταξιδέψουν από νησί σε νησί για να συναντήσουν το κοινό τους. Χώροι με ταυτότητα και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, άνθρωποι με κοινή αντίληψη και αισθητική για τις τέχνες και τη σημασία τους, ήταν η επόμενη απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το εγχείρημα. Η πρώτη συνεργασία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013. Η Σαντορίνη εντάχθηκε το 2015. Το κοινό πρόγραμμα που καταρτίζεται κάθε χρόνο, περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις για παιδιά, σύγχρονο χορό, κινηματογράφο, κ.ά. Εκδηλώσεις οι οποίες απευθύνονται στο Ελληνικό και διεθνές κοινό που βρίσκεται το καλοκαίρι στα νησιά.

Οι χώροι

Θέατρο Αρχίλοχος στο Πάρκο Πάρου

Υπαίθριο αμφιθέατρο με άριστη ακουστική και την αύρα αρχαίου θεάτρου, προσφέρει εξαιρετική θέα στον κόλπο της Νάουσας και την ανατολή του φεγγαριού, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να χαλαρώσουν και να αφεθούν στους ήχους και τις εικόνες των εκδηλώσεων.

Επικοινωνία: contact@parospark.com

Πύργος Μπαζαίου, Νάξος

Αναστυλωμένο μνημείο του 17ου αιώνα, άλλοτε μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, δεσπόζει στον κάμπο της Αγιασσού, στην ενδοχώρα της Νάξου. Σημείο αναφοράς της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού από το 2001, φιλοξενεί στο εσωτερικό του θεματικές εκθέσεις, ενώ στον προαύλιο χώρο μουσικές και θεατρικές παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών.

 

Επικοινωνία: https://www.bazeostower.com – naxosculture@gmail.com

Θέατρο στον Κουμάρο, Τήνος

Ανοιχτό πέτρινο αμφιθέατρο απόλυτα ενσωματωμένο στο φυσικό περιβάλλον της Τηνιακής ενδοχώρας. Στους πρόποδες τους όρους Ξώμπουργο, προστατευμένο από αιωνόβιες βελανιδιές και σε απάνεμο σημείο, το Θέατρο στον Κουμάρο δημιουργήθηκε μέσα σ’ ένα ιστορικό και εύφορο κτήμα του νησιού, που κάποτε φιλοξενούσε το καλοκαιρινό θέρετρο της Σχολής των Ουρσουλινών.

Επικοινωνία: www.koumarostheatre.gr - theatrostonkoumaro@gmail.com

Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης

Το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό την προώθηση της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων τόσο στους Έλληνες όσο και στους επισκέπτες του νησιού από χώρες του εξωτερικού. Στεγάζεται σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτήρια της Σαντορίνης, το παλιό εργοστάσιο τομάτας στη Βλυχάδα, το οποίο πλέον λειτουργεί ως Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός».
Το καλοκαίρι του 2014 το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ παρουσίασε για πρώτη φορά πληθώρα πολιτιστικών δράσεων στους τομείς των εικαστικών, της μουσικής, του θεάτρου και του χορού, προσκαλώντας τόσο καταξιωμένους όσο και νέους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα διοργάνωσε εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους.
Το 2015, το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ παρουσίασε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, με πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο θέατρο, το χορό και τη μουσική. Ακόμη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρουσίασε την εικαστική έκθεση REMOVEMENT στην οποία φιλοξενηθηκαν έργα σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών.
Το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό οργανισμό, ο οποίος συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της Σαντορίνης, παρουσιάζοντας θεάματα υψηλής αισθητικής και προσκαλώντας σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες.
Επιπλέον, το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, πιστεύοντας πως οι συνέργειες αποτελούν ένα μοχλό δημιουργίας και γόνιμου πολιτιστικού διαλόγου, είναι ανοιχτό σε προτάσεις και συνεργασίες με άλλους αξιόλογους πολιτιστικούς οργανισμούς. Ήδη από το 2015 έχει ξεκινήσει ένας κύκλος συνεργασίας με καταξιωμένους φορείς, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τον Κύκλο Κυκλάδων και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Επικοινωνία: www.santoriniartsfactory.gr – info@tomatomuseum.gr
EL