Παραλία Καθολικού - Περικόπετρα - Τούρκου Άμμος

Μήκος 900 μ.

Τούρκου Άμμος - Αλμυρός - Τούρκου Άμμος

Μήκος 1.500 μ.

16′ + 25‘ (ΧΩΡIΣ ΣΤAΣΕΙΣ)

Μια καθαρά θαλασσινή διαδρομή, αφού σχεδόν στο σύνολό της κινείται πλάι στο κύμα. Διασχίζουμε διαγώνια την αμμουδιά του Καθολικού και ακολουθούμε τις πινακίδες. Μια μικρή παράκαμψη με σημάδια φεύγει δεξιά και μας οδηγεί σε 5’, μέσα από στενό μονοπάτι με επίπεδες πλάκες δίπλα στη θάλασσα, μέχρι την παραλία της Περικόπετρας. Στην περιοχή είναι ορατά μεγάλα λατομικά μέτωπα που μαρτυρούν την ύπαρξη επιφανειακού λατομείου άγνωστης περιόδου.
Σε 10 ́ από την Περικόπετρα και αφού περάσουμε το μεγάλο βράχο, στη περιοχή Πίσσες, φθάνουμε στην όμορφη και
σχετικά απομονωμένη παραλία Τούρκου Άμμος. Συνεχίζουμε απομακρυνόμενοι από την αμμουδιά, περπατώντας σε επίπεδο έδαφος. Σε 3 ́ έως 4 ́ αξίζει μία παράκαμψη αριστερά προς τον όρμο και το μικρό κάβο του Αλμυρού με τα τόσο διαφορετικά
σε μορφή και χρωματισμούς βράχια. Άλλα γκριζωπά ξαπλωμένα νωχελικά και άλλα κατάμαυρα και αγριωπά σε διάταξη μάχης έτοιμα να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τους δυνατούς βοριάδες, το Γραίγο και το Μαΐστρο. Και όταν βέβαια σπάνια το καλοκαίρι φυσάει ο Γαρμπής, αυτός ο μικρός όρμος του Αλμυρού γαληνεύει και μετατρέπεται σε μεγάλη γαλαζοπράσινη πισίνα. Συνεχίζουμε ακολουθώντας το περιφερειακό μονοπάτι, περνώντας πάνω από μικρή βοτσαλωτή παραλία και πλησιάζουμε στην περιοχή Κόκκινος Βράχος. Λίγο πιο κάτω το μονοπάτι διακλαδίζεται.

«Really good park. Clear directions via Google Maps the highlight of Paros!»

Gino Ramcharan a year ago

Ακολουθούμε το ανηφορικό και σε 2 ́ βρισκόμαστε στη κορυφή του υψώματος στη θέση των Ρώσικων Πυροβολαρχιών της περιόδου 1770-1774. Ο ρωσικός στόλος, μετά τη νίκη του στη ναυμαχία του Τσεσμέ τον Ιούνιο του 1770, επέλεξε τον κόλπο της Νάουσας της Πάρου ως αγκυροβόλιό του και έδρα της ρωσικής διοίκησης. Στην είσοδο του κόλπου οργανώθηκαν δύο πυροβολαρχίες (ακρωτήριο Αλμυρός 10 κανόνια και ακρωτήριο Τούρκος 9 κανόνια) καί άλλη μία στη νησίδα Γαλιάτσος στο κέντρο του κόλπου (9 κανόνια).
Στο χώρο του Πάρκου εντοπίζονται οι θέσεις των δύο πυροβολαρχιών (Αλμυρός και Τούρκος), θεμέλια από πέτρινα καταλύματα για το προσωπικό και τους ανώτερους αξιωματικούς, αποθήκες στις οποίες κατασκευάζονταν τα κατάρτια των πλοίων, ενώ στο ψηλότερο σημείο της χερσονήσου είχε τοποθετηθεί ιστός σημαίας που ειδοποιούσε για την εμφάνιση πλοίων. Στην παραλία Τούρκου Άμμος μεγάλο σκάφος λειτουργούσε ως πλωτό καρνάγιο. Από τις θέσεις της παλιάς ρώσικης ναυτικής βάσης το μονοπάτι συνεχίζει περιφερειακά στο Ακρωτήρι του Τούρκου, αγαπημένο τόπο των κορμοράνων της περιοχής και καταλήγει στη ξανθή αμμουδιά με τα καταγάλανα νερά.

EL