ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Περιβαλλοντικό και
Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου

Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου είναι μια δημοτική Α.Ε. που ιδρύθηκε το 2009 και λειτουργεί για την προστασία και την ανάδειξη της χερσονήσου του Άι Γιάννη Δέτη. Πρωταρχική φιλοδοξία και σκοπός του Πάρκου είναι να προβληθεί ως παράδειγμα και μοντέλο κοινωνικής υπηρεσίας και να δώσει μια άλλη προοπτική στον πολιτιστικό και ποιοτικό τουρισμό στα νησιά του Αιγαίου και της Ελλάδας.

 

Μήνυμα Δημάρχου Πάρου

Είχα την ευκαιρία το 2009, ως Δημοτικός Σύμβουλος τότε, να είμαι μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου Άϊ – Γιάννης Δέτης και έζησα έντονα τον πυρετό και τις αγωνίες της δημιουργίας του. Μιας δημιουργίας που ξεκίνησε από την αντίδραση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας της Νάουσας στην κακή εκμετάλλευση αυτής της μοναδικής ομορφιάς περιοχής της Πάρου και τη ζωηρή επιθυμία να περιέλθει η διαχείρισή της στην ευθύνη του Δήμου και της κοινωνίας του νησιού.

Το Πάρκο και η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια οφείλουν την επιτυχία τους στις σωστές βάσεις πάνω στις οποίες στήθηκε αυτό το εγχείρημα και τη συνέπεια με την οποία οι Διοικήσεις του εφάρμοσαν τις αρχές της δημιουργίας και λειτουργίας του. Το αποτέλεσμα είναι ότι 15 χρόνια από το ξεκίνημά του το Πάρκο εξακολουθεί να αποτελεί, παρά τα επιμέρους προβλήματα που αναπόφευκτα παρατηρήθηκαν, υπόδειγμα ενός διαφορετικού πρότυπου τουριστικής ανάπτυξης και πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τόσο για τους πολυπληθείς επισκέπτες του όσο και για τους μόνιμους κατοίκους όλης της Πάρου.

Είμαι βέβαιος ότι και τα επόμενα χρόνια το Πάρκο, με τη νέα διοίκησή του, θα ανθίσει ακόμα περισσότερο, θα εμπλουτίσει τις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις του και θα δώσει τον τόνο για τις αλλαγές στο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Ν. Μπιζάς

Η δημιουργία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου ήταν εμπνευσμένη από το χαρακτήρα της χερσονήσου του Αγίου Ιωάννη Δέτη, η οποία το φιλοξενεί.

 

 

Η συνολική έκταση του Πάρκου είναι 800 στρέμματα, ιδιοκτησίας Δήμου Πάρου, και περιλαμβάνει ένα πετρόχτιστο αναψυκτήριο, σινεμά, ημι-υπαίθριο εκθεσιακό χώρο, αμφιθέατρο 700 θέσεων, οργανωμένες και μη παραλίες, δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών 7χμ. και πάρκιγκ 300 θέσεων.

Το Πάρκο λειτουργεί ως ένας σύγχρονος εναλλακτικός χώρος αναψυχής και εκπαίδευσης, στο πλαίσιο μιας αειφόρου διαχείρισης του οικοσυστήματος, με ήπιας μορφής παρεμβάσεις, οικολογικά φιλικές τεχνικές δομές και αθλητικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για άτομα όλων των ηλικιών και ικανοτήτων.

Στις υπηρεσίες του Πάρκου περιλαμβάνονται το ετήσιο θερινό Φεστιβάλ στο Πάρκο, καφετέρια, οργανωμένη παραλία, ενοικίαση εγκαταστάσεών του για ιδιωτικές εκδηλώσεις.

EL