Βοτανικός Κήπος

Στα μάτια του φυσιολάτρη, όλο το Πάρκο είναι ένας Βοτανικός Κήπος. Από το 2009, που η χερσόνησος του Άι Γιάννη γλύτωσε από την υπερβόσκηση, πλήθος φυτά αυτοφυή των Κυκλάδων έκαναν την εμφάνισή τους στο λιγοστό χώμα.
Η ιδέα ήταν απλή: να δημιουργήσουμε θύλακες βιοποικιλότητας και να προβάλουμε την πλούσια χλωρίδα των Κυκλάδων, να προσκαλέσουμε τον επισκέπτη του Πάρκου να ανακαλύψει αυτόν τον πλούτο και να αναγνωρίσει τη σημασία του.

Κάναμε την αρχή, κοντά στην είσοδο του θεάτρου “Αρχίλοχος” σε μία περιοχή υποβαθμισμένη, που λειτουργούσε ως άτυπος χώρος στάθμευσης. Δημιουργήσαμε αναβαθμίδες με ξερολιθιές, φτιαγμένες με τον παραδοσιακό τρόπο, από Παριανό τεχνίτη. Φυτέψαμε φασκόμηλο και θυμάρι, θρούμπι και λυγαριά, κι ακόμα κρίταμο και παγκράτιο. Συμμάχους είχαμε έναν βροχερό χειμώνα, πολλούς επαγγελματίες της Πάρου που στήριξαν το εγχείρημα και το Ίδρυμα Προστασίας και Ανάδειξης του Περιβάλλοντος των Κυκλάδων που μοιράζεται μαζί μας το όραμα της αναγέννησης της κυκλαδικής φύσης και της δημιουργίας ενός διαφορετικού προτύπου τουριστικής ανάπτυξης των νησιών μας.
Περισσότερα από 50 είδη φυτών της Πάρου μεγαλώνουν αυτή τη στιγμή στον κήπο μας, που συνδέεται χωρικά με την ευρύτερη περιοχή στην οποία γίνονται φυτεύσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, σε μία έκταση συνολικά εκατό περίπου στρεμμάτων. Αυτός μπορεί να είναι ο πρώτος Βοτανικός Κήπος των Κυκλάδων, ένα οικολογικό καταφύγιo, ένα τουριστικό αξιοθέατο, ένα ανοιχτό σχολείο της φύσης. Ελπίζουμε να τον δούμε να γίνεται πραγματικότητα τα επόμενα δέκα χρόνια ζωής του Πάρκου.

EL