Η Πάρος μέσα από την Ρώσικη χαρτογραφία 1770-1774

Μόνιμη έκθεση για αυτά τα γεγονότα που ονομάστηκαν Ορλωφικά, παρουσιάζεται στα κελιά του Μοναστηριού.

Η έκθεση λειτουργεί από το 2014 στο παραδοσιακό κτίσμα των κελιών του Μοναστηριού του Άι Γιάννη Δέτη που μετατράπηκε σε σύγχρονο μουσειακό χώρο με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και παρουσιάζει μικρό τμήμα της ιστορικής έρευνας, που πραγματοποίησε ομάδα Ελλήνων και Ρώσων ιστορικών σε ρωσικά, δυτικοευρωπαϊκά και ελληνικά αρχεία με χορηγία του ιδρύματος Α. Λεβέντη
Στην Ρωσία οι χάρτες παρουσιάστηκαν το 1996 ως «Άτλας του Αρχιπελάγους» σε έκθεση στη Μόσχα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 300 χρόνια του ρωσικού ναυτικού.
Οι χάρτες σχεδιάστηκαν από αξιωματούχους του ρωσικού ναυτικού, στη διάρκεια της πενταετούς κυριαρχίας της Ρωσίας στο Αιγαίο (1770-1774) και από την ευρεία χαρτογραφική δραστηριότητά τους στον ελληνικό χώρο έχουν σωθεί 50 χειρόγραφοι ναυτικοί χάρτες που φυλάσσονται στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο Μόσχας.

Ιδιαίτερη προσοχή αφιέρωσαν σε περιοχές του Αιγαίου όπως την Πάρο, την οποία επέλεξαν και ως ναύσταθμο του ρωσικού στόλου, μετά την καταστροφή του οθωμανικού στόλου στο Τσεσμέ και στο βόρειο-ανατολικό Αιγαίο που αποτελούσε την εμπροσθοφυλακή των ναυτικών τους επιχειρήσεων. Ο γενικός χάρτης του Αιγαίου πελάγους φέρει την επιγραφή: Χωρογραφική περιγραφή του Αρχιπελάγους και των 18 νησιών που βρίσκονται τώρα υπό την ηγεμονία της Αυτής Μεγαλειότητος, της Αυτοκράτειρας της Ρωσίας.
Επιστημονική υπεύθυνη της Έκθεσης είναι η κ. Ελευθερία Ζέη, ιστορικός-ερευνήτρια.

EL