01.09.2021

ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ, ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ

Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


21:00

Θέατρο Αρχίλοχος
Αι Γιάννης Δέτης


ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεύει ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης

Το «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως», βασίζεται στα ομώνυμα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη, που συναρπάζει από την πρώτη στιγμή έως την λυτρωτική κορύφωση του τέλους. Παράσταση που έχει εξυμνηθεί από το κοινό και την κριτική, χαρακτηρισμένη ως “Βάλσαμο και θεραπεία ψυχής” και ως μοναδική στην ανάδειξη του πνεύματος του Παπαδιαμάντη.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ & ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Με τα δύο αυτά διηγήματα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αποδίδει συναρπαστικά δύο όψεις του Έρωτα. Στο πρώτο, μας μεταφέρει σ’ ένα νυκτερινό, καλοκαιρινό τοπίο, όπου αντικρίζει με δέος την ομορφιά της νεαρής συνομήλικής του Μοσχούλας, καθώς εκείνη κολυμπώντας αναδύεται γυμνή μέσα απ’ τη φωσφορίζουσα θάλασσα στο φως της Σελήνης. Όταν κινδυνεύει αίφνης να πνιγεί, εκείνος βουτά και την σώζει μεταφέροντας την στην ακρογιαλιά. Ο κρυφός έρωτάς του για κείνη παραμένει πλατωνικός και αθώος. Η ευχαρίστηση ότι της έσωσε τη ζωή αποκτά μεγαλύτερη αξία από την ερωτική επιθυμία.
Στο δεύτερο διήγημα, που θα μπορούσε να ήταν η φυσική εξέλιξη της προηγούμενης ιστορίας, ο έρωτας του νεαρού Γιωργή γίνεται πάθος, όταν κινδυνεύει να χάσει για πάντα την αγαπημένη του από έναν πολύ μεγαλύτερό του και ευκατάστατο Άνδρα, όταν έρχεται στο νησί μυστικά, σε συνεννόηση με την μητέρα της, να την αρραβωνιασθεί και να την παντρευτεί την ίδια ημέρα. Η ταραγμένη σκέψη του Γιωργή σχεδιάζει να πνίξει τον Γαμβρό και την Μητέρα της αγαπημένης του, την ώρα που τους μεταφέρει με την βάρκα του στην πατρίδα του Γαμβρού, και είναι αποφασισμένος να το κάνει…..

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Δραματουργία / Διδασκαλία Ερμηνείας /Σκηνική Όψη / Σκηνοθεσία, Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύει ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης
Μουσική: Claude Debussy, “La mer” Μουσική
Επιμέλεια: Δήμος Αβδελιώδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Στεφανία Βλάχου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αλεξία Φωτιάδη, Γιάννης Κολόι Εκτέλεση Σκηνικών: Παναγιώτης Μανίκας
Φωτογράφος: Βασίλης Μακρής
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Σηφάκης
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
ΝAΟΥΣΑ: ΤΑΝΤΑΝΗΣ, Τ. 22840 51261
ΠΑΡΟΙΚΙA: Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ, Τ. 22840 22906 | Βιβλιοπωλείο ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, Τ. 22840 22247

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

8,00 €

 

 

EL