Επιθυμώντας να αποδυναμώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να δημιουργήσει ένα φιλορωσικό ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, Ρώσοι απεσταλμένοι στάλθηκαν στη Μάνη, στα μέσα της δεκαετίας του 1760, για να κάνουν ένα σύμφωνο με τους τοπικούς ηγέτες, οι οποίοι αντιπροσώπευαν την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ελλάδα κατά τη χρονική στιγμή.
Ρώσοι απεσταλμένοι επικοινώνησαν επίσης με τον εφοπλιστή Δασκαλογιάννη στην Κρήτη. Το 1769, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου, ένας στόλος από 14 πολεμικά πλοία υπό την διοίκηση του Κόμη Αλεξέι Grigoryevich Ορλώφ απέπλευσε από τη Βαλτική Θάλασσα για τη Μεσόγειο.
Ο στόλος έφτασε στην Μάνη τον Φεβρουάριο του 1770 προτρέποντας τους Μανιάτες να σηκώσουν τις πολεμικές σημαίες τους. Ρώσοι στρατιώτες παρέμειναν στην Μάνη για να βοηθήσουν στον αγώνα του πολέμου ξηράς, ενώ ο στόλος έπλευσε για το Αιγαίο, όπου μια σημαντική ναυτική βάση ιδρύθηκε στην Πάρο, στην καλά προστατευμένη χερσόνησο του Αϊ Γιάννη Δέτη.
Με τη βοήθεια των κατοίκων των ελληνικών νησιών, ο ρωσικός στόλος ήταν σε θέση να σημειώσει μια σημαντική νίκη κατά του τουρκικού Ναυτικού στη Μάχη του Τσεσμέ, αλλά αυτό δεν βοήθησε τον ελληνικό στρατό στο Μοριά. Καθώς οι Ρώσοι παρέλειψαν να φέρουν τις δυνάμεις που είχαν υποσχεθεί, η επανάσταση σύντομα συνθλίβηκε.