Βοτανικός Κήπος – Κυκλαδική χλωρίδα

Ο Σύλλογος των Φίλων του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου παρέδωσε και παρουσίασε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πάρκου το έργο του Βοτανικού Κήπου που βρίσκεται στην είσοδο του Ανοιχτού Θεάτρου Αρχίλοχος. Το έργο υλοποιήθηκε από το Σωματείο των Φίλων με την συγχρηματοδότηση του Πάρκου και του Ιδρύματος για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος των Κυκλάδων (Cyclades Preservation Fund).
Περισσότερα από 70 είδη φυτών της Κυκλαδικής χλωρίδας, με ειδική σήμανση σε ελληνικά και αγγλικά, βρίσκονται ήδη στον μικρό βοτανικό κήπο, εμπλουτίζοντας την εμπειρία των επισκεπτών του Πάρκου. Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να αναδείξει τη σπουδαιότητα της Κυκλαδικής χλωρίδας και τη σημασία διατήρησης της βιοποικιλότητας στο εύθραυστο νησιωτικό οικοσύστημα των Κυκλάδων.
Οι προοπτικές επέκτασης του κήπου και ευαισθητοποίησης ντόπιων και ξένων επισκεπτών είναι ανεξάντλητες! Παράδειγμα που μας γεμίζει αισιοδοξία, ο μικρός βοτανικός κήπος που δημιουργήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο της Νάουσας, γνήσιο “τέκνο” του κήπου του Πάρκου, που χρηματοδοτήθηκε και πάλι από το CPF και υλοποιήθηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Ναϊάς. Ελπίζουμε σε ακόμα περισσότερους και μεγαλύτερους κήπους, που θα φέρουν τις νέες γενιές των Κυκλαδιτών κοντά στη φύση των νησιών τους, που θα χρειαστεί την αρωγή και την προστασία τους από τις πολλές προκλήσεις του μέλλοντος.

EL