Μία μέρα Πάρκο 2021 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 διοργανώθηκε από το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Άι Γιάννης Δέτης και τον Ναυτικό Όμιλο Νάουσας Πάρου ΝΑΪΑΣ η αθλητική και πολιτιστική εκδήλωση “Μία Μέρα Πάρκο – 2021” με δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη του ΑΜΕΣ ΝΗΡΕΑΣ, του Σωματείου Φίλων Πάρκου, του Ναυτικού Ομίλου Αντιπάρου ΩΛΙΑΡΟΣ, των Περιπατητών Πάρου, της ΚΔΕΠΑΠ, του Γραφείου Αθλητισμού του Δήμου Πάρου, του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας Πάρου, της Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Κυκλάδων, της Υπηρεσία Φάρων και των σχολών θαλασσίων αθλημάτων (Waterskizone, Natural High, Spike Adventures και Sea Kayak) που δραστηριοποιούνται στο κόλπο της Νάουσας. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι: MONASTIRI PAROS, BLUE STAR FERRIES και ANEMOMYLOS TRAVEL.

Από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι η χερσόνησος του Αι Γιάννη πλημμύρισε με περισσότερα από 600 άτομα κάθε ηλικίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με πρωινή προπόνηση γυμναστικής στη θάλασσα (aqua training) και ακολούθησαν αγώνες ποδοσφαίρου και βόλεϊ στην άμμο. Διεξήχθη κολυμβητικός αγώνας 800 και 1600 μέτρων και δίαθλο για παιδιά (150 μέτρα κολύμβηση και 400 μέτρα τρέξιμο) ενώ στον όρμο αρμένιζαν οι ιστιοπλόοι του ΝΑΪΑΣ και του ΩΛΙΑΡΟΥ πραγματοποιώντας την κοινή τους προπόνηση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναμετρήσεις επιτραπέζιας αντισφαίρισης καθώς και οι αγώνες εδαφοσφαίρισης (πετάνκ) ή “μπάλες”, όπως λέγονται στη Πάρο.
Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την όρθια κωπηλασία (sup), να εξασκηθούν στο θαλάσσιο καγιάκ και ποδήλατο και να συμμετάσχουν στο θεατρικό εργαστήρι και εργαστήρι εικαστικών.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περιηγήσεις στα μονοπάτια του Πάρκου και στον Φάρο, προβολή του αφιερώματος “Η δημοτική εκπαίδευση στην Νάουσα από τον 16ο αιώνα”, ξεναγήσεις στο βοτανόκηπο του Πάρκου, στη μόνιμη έκθεση “Η Πάρος στη Ρώσικη Χαρτογραφία”, στο μοναστήρι του Άι Γιάννη και στο ναυπηγείο του καραβομαραγκού Πέτρου Αλιπράντη, όπου με δικά του έξοδα και εργασία κατασκευάζει ένα ξύλινο πανάδικο τρεχαντήρι για τις ανάγκες του ΝΑΪΑΣ.
Να σημειωθεί ότι στους αγώνες αντί για κατάταξη και απονομές μεταλλίων, υπήρχαν αναμνηστικά συμμετοχής και κεράσματα για τους συμμετέχοντες.

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης, όπως συμβαίνει άλλωστε με πολλές στο νησί, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την συμβολή των εθελοντών. Οφείλουμε να τους αναφέρουμε ονομαστικά.
Την διοργάνωση και τον συντονισμό των αθλητικών δράσεων είχαν οι Σπύρος Δημητρέλιας, Σταύρος Κληρονόμος, Μαρία Κράρα, Γιώργος Κυριαζής, Βασίλης Λένια, Υρώ Βεντουρή, Ζαννέτος Μαλατέστας, Μάρκελλος Βλασσόπουλος, Γιώργος Κρητικός, Marius Walliser, Κωνσταντίνος Κοπιτόπουλος, Γιάννης Μαρίνος, Γιάννης Οικονόμου και Μιχάλης Παπαδάκης.
Οι υπέροχες ξεναγήσεις και περιηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους Πέτρο Αλιπράντη, Έλενα Συμεωνίδου, Κατερίνα Ταντάνη, Κατίνα Ρούσσου, τους περιπατητές Ραγκούση Ανδρέα, Μοσχούλα Φωκιανού και Ματθαίο Σκανδάλη και τον φαροφύλακα Αντώνη Μπαρμπαρή.

Υπεύθυνες των εικαστικών και θεατρικών δράσεων ήταν η Ηρώ Βαβανού και η Τάνια Μέξη ενώ η φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης τόσο από ξηρά όσο και από αέρος έγινε από τους Γιάννη Κουζούμη και Στάθη Ρούσσο.
Ευχαριστούμε επίσης την Δ/ντρια του Δημοτικού σχολείου Νάουσας Κωνσταντίνα Ανδρεάκου και τον Γιάννη Βασιλειόπουλο για την επιμέλεια του αφιερώματος για την δημοτική εκπαίδευση στη Νάουσα.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την συμβολή τους στον Σωτήρη Σκολαρίκο, Μανώλη Σιφναίο, Μαρία Κορδονέλλη, Γιάννη Παναγάκο, Ηρώ Γαβαλά, Αλέξανδρο Παναγάκο, στην Γεωργία Παττέ Καραγιαννιώτη και στον Νίκο Ραγκούση για την προβολή της εκδήλωσης από το ΗΧΩ FM και τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ αντίστοιχα, στον γιατρό Βασίλη Ίσσαρη και στην εκφωνήτρια της εκδήλωσης Ντόρα Τριγλιανού.
Κλείνοντας ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες που συνέθεσαν μια υπέροχη εικόνα, μια θάλασσα και μια παραλία γεμάτη ανθρώπους κάθε ηλικίας, να περπατούν, να κολυμπούν, να δημιουργούν, έτσι ακριβώς όπως ονειρευόμαστε το Πάρκο.

Διοικητικά Συμβούλια

Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου
Πάρου Άι Γιάννης Δέτης και


Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου ΝΑΪΑΣ

EL