Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ | 17.08

Διονύσιου Σολωμού

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ

Σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη


Θέατρο Αρχίλοχος – Αι Γιάννης Δέτης

17.08.2022 | 21:00 ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60′


Η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη, που ενθουσίασε και υμνήθηκε από το κοινό και την κριτική στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2013, επανέρχεται με την έξοχη ηθοποιό Κατερίνα Γκατζόγια.

Το έργο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο, με αφορμή το συναίσθημα φόβου που κατέκλυσε τον Εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό, όταν είδε μια δύσμορφη, εμπαθή Γυναίκα του νησιού, να βρίζει με μανία κατάμουτρα τις πρόσφυγες Γυναίκες από το πολιορκημένο Μεσολόγγι, που ήρθαν στην Ζάκυθο για να ζητήσουν τρόφιμα για τους έγκλειστους άνδρες υπό την απειλή των Τούρκων οθωμανών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε απογοήτευση και οδύνη στον Ποιητή που δεν μπόρεσε να υπερασπισθεί επί τόπου αυτές τις Μεσολογγίτισσες και να τις προστατέψει.

Γράφοντας αυτό το έργο λυτρώνεται από το βάρος αυτής της ενοχής, – γιατί ανίχνευσε και κατάλαβε, πως το συναίσθημα του φόβου του απέναντι σ’ αυτή τη Γυναίκα ήταν παραπλανητικό. Ο φόβος που τον κατέλαβε θεωρώντας την ως ζωντανή ύπαρξη του κακού ήταν μια αυταπάτη, γιατί αποκαλύφθηκε μπροστά του ένα εντελώς άλλο πρόσωπο. Το έργο αποτελεί μια διαχρονική παρακαταθήκη ανθρωπισμού και αυτογνωσίας, στο ύψος ενός Γκαίτε, ο οποίος ανιχνεύει επίσης το ‘κακό’ με το έργο του ‘Φάουστ’.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διδασκαλία Ερμηνείας, Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια
Φωνή Σολωμού: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική σύνθεση: Βαγγέλης Γιαννάκης
Σχεδιασμός Ενδύματος, Μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Δήμος Αβδελιώδης
Χειριστής Ήχου – Φώτων: Νίκος Επίσκοπος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου

*Το κείμενο της παράστασης είναι ειλημμένο κυρίως από την εκδοτική παρουσίαση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Δημήτρη Δημηρούλη.


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
ΝAΟΥΣΑ: ΤΑΝΤΑΝΗΣ, Τ. 22840 51261

ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (μόνο με μετρητά)


ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

10,00 €

 

EL